Bij stukadoorswerk heeft u de keuze tussen het droge of natte systeem. Het droge systeem bestaat uit het gebruik van gipsplaat voor de wanden. Kiest u voor nat stuken, dan bekleedt u de wanden en het plafond met een dunne laag gladde pleister. Welke methode het beste is voor uw project, hangt af van verschillende factoren.
Droog stuken met gips
Gips is een krijtachtig materiaal dat erg licht is van gewicht. Je kunt het vinden in de natuur in kristallijne vormen. Het is een veel ouder materiaal dan zandcementpleister. Tegenwoordig is gips een wonderbaarlijk materiaal gebleken, dat vanwege zijn eigenschappen een grote oplossing is binnen de interieurconstructie. Voorheen werd meestal een laag van 6 mm gips over de cementpleister aangebracht om het een gladde afwerking te geven voordat het geverfd werd. Dit is een proces in twee fasen en omvat verschillende elementen zoals zand, cement en water, die ter plaatse moeten worden gemengd.
Voordelen van droog stuken met gips
Aannemers geven de voorkeur aan gips vanwege diens superieure afwerking en tijdbesparende eigenschappen. Specifieke voordelen zijn:
• Het is eenvoudig aan te brengen en te egaliseren;
• Gips kan rechtstreeks op metselwerk / blokwerk worden aangebracht;
• Geen of minder krimpscheuren in vergelijking met traditioneel cementpleister. Dit komt doordat de reactie van gips minder warmte produceert in vergelijking met de reactie van cement met water;
• Binnen 25-30 minuten verhardt de pleister, waardoor het schilderen na 72 uur kan beginnen.
Nat stuken door een stukadoor
Zoals de naam doet vermoeden, heeft deze methode water nodig. U moet dus rekening houden met de droogtijd. Naast het kiezen van de juiste voorbehandeling is het ook essentieel dat de ondergrond voldoende droog is. Nat stucwerk vereist veel ervaring en knowhow en ligt doorgaans niet binnen het bereik van doe-het-zelvers. Met nat stukwerk is men minder goed in staat om grote oneffenheden te compenseren. Daarvoor schakelt u het beste een deskundige stukadoor Hilversum in.
Voordelen nat stucwerk
Vochtig pleisterwerk kan alleen op een bestaande muur of plafond worden aangebracht en laat dus geen scheidingswanden toe. De stukadoor kiest de geschikte pleister op basis van de situatie, mengt deze met water en verspreidt deze pasta-achtige massa vervolgens op de muren en plafonds. Hij kan er ook voor kiezen om gips te projecteren. Dit type pleister wordt mechanisch op oppervlakken gespoten en vervolgens gladgestreken. Nat stucwerk is:
• goedkoper dan gipsplaat;
• Objecten ophangen en vastzetten is in principe eenvoudig.